Beograđani osvojili Borački krš

 

Miloš Ignjatović dec 11, 2018 Sport, Vesti 15 Pregleda 

Planinarsko Smucčrsko društvo „Zlatibor“ osnovano je 10. februara 1959. godine pri Radio televiziji Beograd, Takovska 10. Prva uprava Društva brojala je 10 clanova: Prve godine Društvo je brojalo 155 članova Radnika RTB i njihovih porodica.

Ovog vikenda krenuli su ispred Radio Beograda  preko Topole, Kragujevca. U Ravnom Gaju popili su kafu u krčmi „Ko to tamo peva”i preko Topnice stigli su u atar sela Borač. Nekadasnji grad Borac sad je destinacija koja se po prirodnim lepotama ubraja u najlepša sela Srbiji. Nad varošicom sela dominira Dragulj Šumadije - Borački krš (505mnv), koga je priroda vajar  uobličila najzanimljivijim erozivnim oblicima reljefa koji Gružu krasi snagom divljine.

 Pešačenje su planinari „Zlatibora“  započeli od „Crkve Arandjela Mihaila” koje se nalazi u varosici sela (333mnv). Seoskim putem pored „Kamene citanke”  laganim usponom uspeli su DO obelezene  staze namenjene svim uzrastima. Polaganoj kisici uspelil su se   do ostataka „Dvorske crkvre” i srusene Kule grada Borca. Usput su se odmarali na dva predivna vidikovca koja su otkrivala cari palnine Jesevac i divili ostacima drevnih utvđenja Rima i Vizantije.

Stazu od pet kilometar savladili su sa tri sata, čuvajući snagu za ručak u krčmi „Ko to tamo peva”. Svadbarski kupus, posle sira i kajmaka otkrio je skrivene snage te su se Zlatiborci iz Beograda razgalili i relaksiralirali u ritmu daira i benda kafedžije Dragana.

           

           

           

Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''. 

 

 

 

JSN Sky template designed by JoomlaShine.com